top of page

mié, 24 may

|

TechBarcelona, Auditori Pier03

Toma de decisiones e inteligencia artificial: método para practicar la ética y considerar los derechos de las personas

Se ha cerrado la posibilidad de registrarse
Ver otros eventos
Toma de decisiones e inteligencia artificial: método para practicar la ética y considerar los derechos de las personas
Toma de decisiones e inteligencia artificial: método para practicar la ética y considerar los derechos de las personas

Horario y ubicación

24 may 2023, 11:00 – 14:00 CEST

TechBarcelona, Auditori Pier03, Carrer Reina Cristina, 9, 08003 Barcelona

Invitados

Acerca del evento

Asegurar la perspectiva ética y de derechos de las personas es esencial para prevenir riesgos y reducir los impactos negativos de la inteligencia artificial. Y será crítico con la aprobación de la futura directiva europea sobre debida diligencia en materia de sostenibilidad.

En este taller podrás conocer estos riesgos y practicar un método para aplicar la perspectiva ética en la toma de decisiones vinculadas a la IA.

Qué aprenderás en este taller:

1. Entender cuáles son los riesgos éticos reales y los posibles impactos negativos en los derechos humanos de las decisiones vinculadas con la conceptualización, diseño, implantación y seguimiento de los impactos de la IA y aprender a prevenirlos o, al menos, identificar -los.

2. Aplicar las diferentes perspectivas éticas y de derechos humanos en la toma de decisiones aplicando el método de deliberación beethik a situaciones reales que nos encontramos en nuestra actividad cotidiana.

3. Obtener recursos, espacios y herramientas que constituyen la infraestructura de la cultura ética de una organización y estructura básica para la gestión de los impactos en los derechos humanos.

4. Fortalecer la confianza en la IA, mejorando a través de la toma de decisiones ética la coherencia entre [lo que decimos] -en las declaraciones institucionales, en los códigos éticos, de conducta...- y [lo que hacemos] en el día a día.

Metodología

Es un taller en el que se practica la toma de decisiones sobre una serie de situaciones reales que llevan implícito un conflicto de valores y que habitualmente nos sitúan en la frontera entre el desarrollo tecnológico y la ética/derechos humanos.

Los/las participantes seguirán la estructura del método beethik para la toma de decisiones y aprenderán a abordar situaciones complejas incorporando los derechos humanos y las distintas tradiciones éticas en el proceso de deliberación.

El método propuesto sitúa a las personas participantes ante la decisión que debe tomarse de una manera muy diferente a como habitualmente se resuelven las situaciones de conflicto de valores, provocando cambios profundos en la forma de entender este proceso clave de transformación desde una perspectiva ética.

Precio/participante: 50 euros

TRANSFERENCIA A: ES08 3025 0014 00 1400049986 (NOMBRE, APELLIDO, TALLER)

María Prandi

És fundadora i directora executiva de Business and Human Rights (BHR), una organització que acompanya empreses, governs i organitzacions del tercer sector en la millora dels impactes de les empreses en l'àmbit dels drets humans i la sostenibilitat mitjançant la pràctica de la innovació social des d'una perspectiva col·laborativa i tecnològica. Maria Prandi compta amb més de 20 anys d'experiència assessorant empreses de l'IBEX-35 en temes relacionats amb els drets humans i qüestions ESG com a CEO de BHR. Ha donat suport a empreses de múltiples sectors a incorporar la perspectiva social a les seves operacions, sistemes de gestió i governança i cultura empresarial portant-les a un següent nivell de comprensió i gestió de la sostenibilitat. Ha desenvolupat la seva capacitat com a divulgadora en temes socials des de la seva posició com a investigadora de l'Institut d'Innovació Social d'Esade Business School. Està especialitzada en capacitació online, coaching social per a empreses i conferències per a empreses i organitzacions sense ànim de lucre.

José Antonio Lavado

Soci fundador de bidea i beethik. És consultor expert en ètica i responsabilitat radical. Des de 2003 acompanya i assessora les empreses per integrar els criteris de l’ètica, la sostenibilitat i la responsabilitat en les seves estratègies i operacions. Entre 2014 i 2017 ha impulsat i coordinat juntament amb la Fundació Factor Humà la realització de tres cicles d’ètica aplicada, que han estat organitzats per la pròpia Fundació i per l’Obra Social “la Caixa”, amb la col·laboració acadèmica de la Dra. Begoña Roman. També ha dissenyat i dirigit quatre cicles de cinefòrum “Ètica, Economia i Empresa” al Palau Macaya (2016-2019) del Barcelona. És membre de la Comissió Consultiva de la Fundació Factor Humà, Llicenciat en Psicologia per la UAB, Post-grau en Psicologia i Gestió Empresarial per EADA i PDD per l’IESE.

Nekane Navarro

Sòcia fundadora de beethik. És consultora experta en ètica i responsabilitat radical, mesurament d’impacte i direcció estratègica, amb més de 18 anys d’experiència en consultoria social. Vicepresidenta de l’Observatori per a la Transformació Social, membre del Patronat de la Fundació Ajuda i Esperança, sòcia de la consultora social Alter Civites S.L. i membre de l’equip de la Fundació Carulla.

Des de 2015 a 2019 va ser responsable de projectes a Respon.cat, iniciativa empresarial per al desenvolupament de la Responsabilitat Social a Catalunya. Anteriorment, va ser coordinadora de l’Associació Clúster Créixer (2012 – 2014) i sòcia consultora responsable de l’activitat d’Alter Civites, S.L. a Catalunya (2005 – 2014). Màster en Direcció d’empreses de Comunicació i grups multimèdia en la Universitat Pompeu Fabra, llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques per la Universitat de Navarra i Primer Premi estatal de fi de carrera atorgat pel Ministeri d’Educació i Ciència.

Agenda


  • 3 horas

    Lugar

    Pau Vila 1, Auditori Pier 01

Compartir este evento

bottom of page